facebook twitter linked_in instagram

At the Zythos Beer Festival in Leuven (22nd and 23rd of April 2017), the Omer Vander Ghinste Brewery will present a unique and one-time brew: Cuv...

In a joint communique with other Belgian culture ministers Flemish culture minister, Sven Gatz, a noted defender of our beer culture, welcomed the news:...

During the European Beer Star 2016 in Nuremberg, Tripel LeFort was chosen as the world’s best Triple...

In a continuously changing digital world, a website is still important. OMER. presents you a new website that displays perfectly ...

Omer Vander Ghinste brewery won 2 gold medals on the World Beer Awards! VanderGhinste Oud Bruin and OMER. Traditional Blond got elected as World's Best...

As a result of the increasing demand for the beers produced by Brouwerij Omer Vander Ghinste, two new foeders have been installed. Foeders are vertical oak...

On the recent European Beer Star Competition, Brasserie LeFort won a silver medal in the category: Belgian Style Strong Ale....

Tom Kelley is the general manager behind award-winning design firm IDEO and author of The Art of Innovation. In his book Tom Kelley...

The World Beer Awards is the most prestigious beer contest worldwide. After a gold medal for Kriek Max in 2011 and a silver medal for OMER. Traditional...

The Belgian Beer and Food Magazine brings stories of Belgian Breweries to the internatiol market! Discover their latest tribute to Brasserie LeFort

...

Last weekend the results of the World Beer Awards were announced. This is one of the most prestigious beer competitions worldwide....

You can read the complete article about the Bockor Brewery by downloading the PDF file in this news item.

...

Top 25 Beers 2012

The Top 25 Beers list is all about balance—the balance of countries, brands, styles, prices and...

In 2007, some Belgian Breweries founded the association "Belgian Family Brewers". To become a member of this association, breweries must follow...

Het rookverbod, hoe zit dat nu in elkaar?

08/08/2011

Op 15 maart 2011 vernietigde het Grondwettelijk Hof de
uitzondering op het rookverbod. Waarom?

Voor- en tegenstanders van de uitzondering op de rookwet waren niet tevreden en dienden een klacht in.

Enerzijds enkele producenten van voeding, anderzijds de Vlaamse Liga tegen Kanker die vaststelde dat mensen in cafés waar gerookt wordt ‘ongewild aan tabaksrook worden blootgesteld’.

Resultaat daarvan is dat het Grondwettelijk Hof de uitzondering op het rookverbod ophief en verklaarde dat de bescherming van de gezondheid overal gelijk moet zijn.

Concreet komt dit erop neer dat vanaf 1 juli 2011 het algemeen rookverbod in de horeca geldt en alleen nog mag gerookt worden in een rookkamer of buiten, al dan niet onder een afdak.

Daarom moeten in elke horecazaak de stickers “verboden te roken”
ophangen en mogen er geen asbakken meer aanwezig zijn! 


 

Wat mag wel?

  • Rookkamer

Een rookkamer is een afgesloten plaats, die toegankelijk is voor het publiek.
De wet beschrijft de rookkamer als volgt:Een rookkamer is geen doorgangszone, ze is zodanig geconstrueerd en ingericht dat de ongemakken van de rook ten opzichte van niet-rokers maximaal verminderd worden ze wordt duidelijk als lokaal voor rokers geïdentificeerd en wordt aangeduid met allerhande middelen die toelaten ze te situeren.

Er kunnen enkel dranken worden meegenomen, dus geen bediening. De oppervlakte mag niet meer bedragen dan 1/4 van de totale oppervlakte van de gesloten plaats. Ze is voorzien van een rookafzuigsysteem of verluchtingssysteem dat de rook voldoende verwijdert.

Concreet moet u er mee rekening houden dat er geen bediening mag zijn, dus mag er zeker geen toog staan. De rokers moeten hun drank in het café halen en moeten er zelf mee naar de rookkamer gaan. De rookkamer moet afgesloten zijn van de rest van de horecazaak en mag geen doorgang vormen naar de WC, naar buiten, enz...

  • Gezellig terras (met luifel of tent)

Buiten kan u voorzien in een overdekt terras, een luifel of een rooktent of wat parasols. Hou er wel rekening mee dat er minstens 1 wand op dakdeel open moet zijn, anders geldt de wetgeving van de gesloten rookkamer.


 

Praktische Tips

  • Buitenverwarming

In de zomer buiten een sigaretje roken is nog aanvaardbaar, maar in de winter is het natuurlijk een stuk minder aangenaam om buiten te gaan roken. Daarom kan u
voorzien in verwarming zoals een kacheltje, dekentjes of een vuurkorf. Naast aangename warmte zorgt dit ook voor de nodige sfeer op uw terras.

  • Buitenasbakken

Een rokerszone die netjes blijft is des te gezelliger voor uw klanten. Zorg daarom naast afvalbakken ook voor buitenasbakken.

  • Terras

Indien uw zaak een terras heeft, dreigt de mogelijkheid dat dit een zuivere rokerszone wordt. Daarom is het ook aangeraden uw terras in te delen in een rokers- en een niet-rokerszone.

  • Signalisatie

Geef ook duidelijk aan dat u over een rokersruimte beschikt. Dit kan door middel van een stoepbord, een affiche, een bord,...


 

Elk nadeel heeft zijn voordeel


Probeer het rookverbod niet volledig negatief te zien. Probeer hier creatief mee om te gaan en biedt uw klanten
andere zaken aan. Misschien trekt u vanaf nu ook nieuwe klanten aan die voordien niet in uw horecazaak kwamen. Verzorg uw kaart en probeer activiteiten op poten te zetten waardoor zowel rokers als niet-rokers de weg naar uw horecazaak vinden!