facebook twitter linked_in instagram

World Beer Cup

At the World Beer Cup 8.234 beers from 66 different countries were tasted in 101 categories. The beers were...

In 2018 the OMER. Traditional Blond Tour will be back! Just like years before, we’ll be touring aurond different Belgian and Dutch cities from March...

At the Zythos Beer Festival in Leuven (22nd and 23rd of April 2017), the Omer Vander Ghinste Brewery will present a unique and one-time brew: Cuv...

In a joint communique with other Belgian culture ministers Flemish culture minister, Sven Gatz, a noted defender of our beer culture, welcomed the news:...

During the European Beer Star 2016 in Nuremberg, Tripel LeFort was chosen as the world’s best Triple...

In a continuously changing digital world, a website is still important. OMER. presents you a new website that displays perfectly ...

Omer Vander Ghinste brewery won 2 gold medals on the World Beer Awards! VanderGhinste Oud Bruin and OMER. Traditional Blond got elected as World's Best...

As a result of the increasing demand for the beers produced by Brouwerij Omer Vander Ghinste, two new foeders have been installed. Foeders are vertical oak...

On the recent European Beer Star Competition, Brasserie LeFort won a silver medal in the category: Belgian Style Strong Ale....

Tom Kelley is the general manager behind award-winning design firm IDEO and author of The Art of Innovation. In his book Tom Kelley...

The World Beer Awards is the most prestigious beer contest worldwide. After a gold medal for Kriek Max in 2011 and a silver medal for OMER. Traditional...

The Belgian Beer and Food Magazine brings stories of Belgian Breweries to the internatiol market! Discover their latest tribute to Brasserie LeFort

...

Last weekend the results of the World Beer Awards were announced. This is one of the most prestigious beer competitions worldwide....

You can read the complete article about the Bockor Brewery by downloading the PDF file in this news item.

...

Top 25 Beers 2012

The Top 25 Beers list is all about balance—the balance of countries, brands, styles, prices and...

In 2007, some Belgian Breweries founded the association "Belgian Family Brewers". To become a member of this association, breweries must follow...

West-Vlaamse brouwerijen doen het uitstekend

21/08/2014

Ondanks een eerder marginale inbreng op nationaal niveau doen de West-Vlaamse brouwerijen het de jongste jaren erg goed. Met nog heel wat productiereserves en exportpotentieel oogt ook de toekomst rooskleurig. Dat blijkt uit een studie van het kwartaalblad West-Vlaanderen Werkt en hogeschool Howest die woensdag in Roeselare werd voorgesteld.

Voor de studie werden 17 van de 28 West-Vlaamse brouwerijen doorgelicht, waaronder Brouwerij Omer Vander Ghinste (bekend van het Omer-bier) en Brouwerij De Brabandere (Bavik). De andere 11 brouwerijen zijn te klein en spelen dus weinig rol van betekenis.omer blond bier brouwerij bockor omer vander ghinste bellegem

De onderzochte brouwerijen produceerden in 2013 gezamenlijk 530.000 hectoliter bier, of een stijging met 20 procent op vier jaar tijd. De brouwerijen De Brabandere (bekend van het Bavik-bier), Omer Vander Ghinste (Omer, Bockor) en Van Honsebrouck (Kasteelbier) produceerden elk circa 100.000 hectoliter of meer. Rodenbach, de enige West-Vlaamse brouwerij die geen familiebedrijf is, prijkt op de vierde plaats met een productie van 60.000 hectoliter. Er is trouwens nog groeimarge, want de brouwerijen hebben een totale productiecapaciteit van 960.000 hectoliter.

De goede cijfers zijn opmerkelijk gezien de structureel dalende vraag naar bier en pils. Dat blijkt ook, want amper vijf brouwerijen hebben nog pilsbier, waarvan Bockor en Bavik de bekendste zijn. Brouwers kunnen echter nog steeds terugvallen op hun eigen patrimonium: ze beheren samen 600 horecazaken. Daarbovenop zijn ze nog eens via brouwerijcontracten gelinkt aan 800 andere cafés en restaurants.

Ondanks de groei van de voorbije jaren, maken de West-Vlaamse brouwerijen amper 3 procent uit van de totale nationale productie (ruim 17,5 miljoen hectoliter). Dat is voornamelijk het gevolg van de aanwezigheid van internationale spelers als AB InBev, Duvel Moortgat, Co.Br.Ha en Alken-Maes.

Export

De brouwers kunnen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Zo vinden hun producten steeds beter de weg naar het buitenland. Volgens de studie verlaat 34 procent van de West-Vlaamse productie België, een stijging van 11 procentpunten in vergelijking met tien jaar geleden. Daarmee probeert West-Vlaanderen de kloof met het nationale gemiddelde, dat op 68 procent ligt, structureel te dichten.

De bedrijven investeerden de voorbije vier boekjaren 35 miljoen euro. Brouwerij De Halve Maan in Brugge (Brugse Zot) en Sint-Bernardus uit Watou zijn bij de koplopers, naast Van Honsebrouck. Deze laatste bouwt in Emelgem een gloednieuwe industriële brouwerij.

Ook heel belangrijk met het oog op de toekomst van de familiebrouwerijen, is de opvolging. Die is bij negen brouwerijen verzekerd, klonk het woensdag. Overgenomen worden staat daarentegen niet in het woordenboek van de brouwerijen: geen enkele respondent gaf aan in te gaan op een mogelijk overnamebod. Er zijn nochtans kandidaten, want drie respondenten gaven toe dat de Nederlandse investeringsgroep Waterland al ging aankloppen bij hen. De groep werd echter overal wandelen gestuurd.

Waterland maakte begin juli bekend dat het investeert in familiebrouwerij Bosteels uit het Oost-Vlaamse Buggenhout, bekend van Tripel Karmeliet en Kwak.

De West-Vlaamse brouwerijen zijn volgens de studie goed voor 350 rechtstreekse banen. Indirect zorgt de sector voor 900 jobs.

Bekijk hier de reportage op Focus-WTV