facebook twitter linked_in instagram

Vous tenez à entretenir de bonnes relations? Parfait. La Brasserie Omer Vander Ghinste vous facilite la tâche grâce à nos colis...

Comme les années précédentes OMER. Traditional Blond vais en tournée du début d'Avril à fin Octobre par des...

L’Organisation des Nations Unies pour l’éducation, la science et la culture a inscrit la culture de la bière en Belgique sur la...

À l’occasion du European Beer Star 2016 à Nuremberg, la Tripel LeFort a ét...

Dans un monde numérique en constante évolution, un site web est toujours important.

OMER. vous présente le...

Bellegem, le 24 septembre 2015 – La Brasserie Omer Vander Ghinste est mise à l’honneur. Elle s’est en effet vue décerner un...

The Belgian Beer and Food Magazine brings stories of Belgian Breweries to the internatiol market! Discover their latest tribute to Brasserie LeFort

...

Vous pouvez lire l'article complet en téléchargeant le fichier PDF ci-dessous.

...

Le 18 novembre 2012, Bert Kruismans et Pierre Theunis sont passé à la Brasserie Bockor. Ci-dessous vous pouvez regarder l'émission...

Vous tenez à entretenir de bonnes relations? Parfait. La Brasserie Bockor vous facilite la tâche grâce à nos colis cadeaux qui...

Dans un road-movie belgo-belge parfumé au houblon, un Wallon emmène un Flamand à la découverte des bières de sa r...

Het rookverbod, hoe zit dat nu in elkaar?

08/08/2011

Op 15 maart 2011 vernietigde het Grondwettelijk Hof de
uitzondering op het rookverbod. Waarom?

Voor- en tegenstanders van de uitzondering op de rookwet waren niet tevreden en dienden een klacht in.

Enerzijds enkele producenten van voeding, anderzijds de Vlaamse Liga tegen Kanker die vaststelde dat mensen in cafés waar gerookt wordt ‘ongewild aan tabaksrook worden blootgesteld’.

Resultaat daarvan is dat het Grondwettelijk Hof de uitzondering op het rookverbod ophief en verklaarde dat de bescherming van de gezondheid overal gelijk moet zijn.

Concreet komt dit erop neer dat vanaf 1 juli 2011 het algemeen rookverbod in de horeca geldt en alleen nog mag gerookt worden in een rookkamer of buiten, al dan niet onder een afdak.

Daarom moeten in elke horecazaak de stickers “verboden te roken”
ophangen en mogen er geen asbakken meer aanwezig zijn! 


 

Wat mag wel?

  • Rookkamer

Een rookkamer is een afgesloten plaats, die toegankelijk is voor het publiek.
De wet beschrijft de rookkamer als volgt:Een rookkamer is geen doorgangszone, ze is zodanig geconstrueerd en ingericht dat de ongemakken van de rook ten opzichte van niet-rokers maximaal verminderd worden ze wordt duidelijk als lokaal voor rokers geïdentificeerd en wordt aangeduid met allerhande middelen die toelaten ze te situeren.

Er kunnen enkel dranken worden meegenomen, dus geen bediening. De oppervlakte mag niet meer bedragen dan 1/4 van de totale oppervlakte van de gesloten plaats. Ze is voorzien van een rookafzuigsysteem of verluchtingssysteem dat de rook voldoende verwijdert.

Concreet moet u er mee rekening houden dat er geen bediening mag zijn, dus mag er zeker geen toog staan. De rokers moeten hun drank in het café halen en moeten er zelf mee naar de rookkamer gaan. De rookkamer moet afgesloten zijn van de rest van de horecazaak en mag geen doorgang vormen naar de WC, naar buiten, enz...

  • Gezellig terras (met luifel of tent)

Buiten kan u voorzien in een overdekt terras, een luifel of een rooktent of wat parasols. Hou er wel rekening mee dat er minstens 1 wand op dakdeel open moet zijn, anders geldt de wetgeving van de gesloten rookkamer.


 

Praktische Tips

  • Buitenverwarming

In de zomer buiten een sigaretje roken is nog aanvaardbaar, maar in de winter is het natuurlijk een stuk minder aangenaam om buiten te gaan roken. Daarom kan u
voorzien in verwarming zoals een kacheltje, dekentjes of een vuurkorf. Naast aangename warmte zorgt dit ook voor de nodige sfeer op uw terras.

  • Buitenasbakken

Een rokerszone die netjes blijft is des te gezelliger voor uw klanten. Zorg daarom naast afvalbakken ook voor buitenasbakken.

  • Terras

Indien uw zaak een terras heeft, dreigt de mogelijkheid dat dit een zuivere rokerszone wordt. Daarom is het ook aangeraden uw terras in te delen in een rokers- en een niet-rokerszone.

  • Signalisatie

Geef ook duidelijk aan dat u over een rokersruimte beschikt. Dit kan door middel van een stoepbord, een affiche, een bord,...


 

Elk nadeel heeft zijn voordeel


Probeer het rookverbod niet volledig negatief te zien. Probeer hier creatief mee om te gaan en biedt uw klanten
andere zaken aan. Misschien trekt u vanaf nu ook nieuwe klanten aan die voordien niet in uw horecazaak kwamen. Verzorg uw kaart en probeer activiteiten op poten te zetten waardoor zowel rokers als niet-rokers de weg naar uw horecazaak vinden!