Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.
Brouwerij Omer Vander Ghinste kan reeds terugkijken op meer dan 125 brouwtraditie. Ontdek hier de sleutelmomenten in onze geschiedenis!
1892
1893
1898
1901
1911
1914
1929
1933
1947
1964
1977
1993
2002
2008
2013
2014
2016
2018
1892
Op 17 mei 1892 koopt Remi Vander Ghinste in 1892 een woonhuis met bijhorende gebouwen in Bellegem voor zijn 23-jarige zoon Omer Vander Ghinste.
Datzelfde jaar worden de eerste vaten “Ouden Tripel”, het huidige “Vanderghinste Roodbruin”, geproduceerd. Hij verdeelt zijn bier met paard en kar in een straal van 15 kilometer in en rond Bellegem.
Aangezien merknamen toen nog niet bestonden gaf Omer zijn eigen naam aan het bier. “Bieren Omer Vander Ghinste”.
1893
Om zijn bieren te promoten liet Omer Vander Ghinste het opschrift ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ aanbrengen in brandglasramen aan de cafégevels. Een slimme zet, met een onverwacht effect.
1898
In 1898 maakt Omer Vander Ghinste voor het eerst kennis met Marguerite Vandamme, de kleindochter van Felix Verscheure, eigenaar van Brasserie LeFort aan het Plein in Kortrijk. Felix startte die brouwerij in 1854 en leidde ze gedurende meer dan 50 jaar.
Deze brouwerij dankte haar naam aan het Fort van Kortrijk dat op deze locatie stond in de jaren 1600-1700.
1901
Omer & Marguerite waren gehuwd in het jaar 1900. Wanneer een jaar later hun eerste zoon geboren wordt, krijgt hij de naam Omer. (Omer 2)
Zo hoeven de dure glasramen niet vervangen worden wanneer de volgende generatie de brouwerij overneemt. Dit is de start van een familiale traditie waarbij de brouwerij telkens door een Omer geleid wordt.
1911
Toen Felix Verscheure in 1911 overleed, had hij zowel zijn kinderen als zijn schoonkinderen overleefd. Marguerite Vandamme, de echtgenote van Omer, erft de brouwerij en heel wat cafés in Kortrijk. Het brouwen wordt stopgezet en overgebracht naar Bellegem.
Het brouwershuis van de vroegere Brasserie LeFort (aan het Plein in Kortrijk) staat er op vandaag nog steeds.
1914
Door de vele bomardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog, ziet Omer Vander Ghinste zich genoodzaakt om te vluchten naar Parijs. Hij verblijft er in de Rue Des Jacobins, waar het befaamde dominicanenklooster ‘Hospice Saint-Jacques’ gelegen is. Daar doet hij inspiratie op voor het bier ‘Cuvée Des Jacobins’, een 100% foederbier.
1929
Omer 2 was als jonge kerel meer geïnteresseerd in auto’s dan in de brouwerij. Omer en Marguerite trokken naar Leuven om daar hun brouwerij aan te bieden aan Artois zodat hun zoon met de opbrengst de eerste Ford garage in de streek zou kunnen starten.
Zij werden er echter slecht ontvangen, waardoor zij zo verontwaardigd waren dat zij reeds op de terugweg naar Kortrijk beslisten de brouwerij verder te zetten.
Marguerite verkocht al haar bezittingen om in 1929 de nieuwe en moderne brouwerij te kunnen bouwen. Er werd een ‘lage gistingstoren’ opgetrokken die sindsdien de Bellegemse skyline domineert.
Samen met de brouwmeester stelde Omer Rémi een pils op punt die gecommercialiseerd werd onder de naam Ghinst Pils en afgevuld werd in flesjes van 25 centiliter.
1933
In 1933 wordt Omer 3 geboren. Bij het begin van de golden sixties zal hij de leiding van de brouwerij overnemen van zijn vader.
1947
In 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog, wordt een nieuwe brouwzaal ingericht met koperen brouwketels. Dit was noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar Bockor Pils. De nieuwe brouwzaal was in die tijd een van de grootste van de streek!
1964
Omer Jean Vander Ghinste wordt geboren in het jaar 1964 en gaat begin jaren '90 aan de slag in de brouwerij, die hij samen met zijn vader leidt.
1977
Door het grote succes van Bockor Pils, wordt in 1977 beslist om de naam van de brouwerij te wijzigen naar Brouwerij Bockor.
1993
Omer Géry Vander Ghinste wordt geboren in 1993. De familietraditie wordt nog steeds verdergezet, de vijfde generatie staat klaar!
2002
Begin jaren 2000 kennen de fruitbieren een enorme opmars. Om aan die stijgende vraag te voldoen, lanceert de brouwerij de Kriek Max, een kriekbier met maar liefst 25% natuurlijke kriekensappen!
In 2004, 2 jaar na de lancering, wint Kriek Max de gouden medaille op de European Beer Star (Duitsland) competitie.
In 2011 wordt Kriek Max ook nog uitgeroepen tot World's Best Kriek op de World Beer Awards (UK).
2008
Eind 2008 introduceert de brouwerij een nieuw bier van hoge gisting: OMER. Traditional Blond. Dit blonde bier van hoge gisting, met nagisting op de fles is het resultaat van 120 jaar brouwtraditie.
Zowel de naam als het imago van het bier verwijzen naar de oorsprong van de brouwerij en de glasramen waar het allemaal mee begon.
OMER. Traditional Blond sleept al snel enkele gouden medailles in de wacht:
2013
5 jaar nadat OMER. op de markt gebracht werd, stelt de brouwerij haar eerste zwaar bruin bier voor: LeFort. Het is een donker, complex degustatiebier van 10°. Het is een bier van hoge gisting met nagisting op de fles en is een eerbetoon aan Felix Verscheure, oprichter van Brasserie LeFort.
Op de European Beer Star (2014 - Duitsland) wint LeFort een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Strong Ale & brons op de World Beer Awards (2018 - UK).
2014
Om de rijke familiegeschiedenis van de brouwerij in de verf te zetten, wordt Brouwerij Bockor terug omgedoopt tot Brouwerij Omer Vander Ghinste. Dit is de naam die de brouwerij oorspronkelijk droeg en nu, 120 jaar en 5 generaties verder, dus opnieuw draagt.
2016
3 jaar na de lancering van LeFort, voegt de brouwerij een tweede bier toe aan het Brasserie LeFort-gamma: Tripel LeFort. In datzelfde jaar nog wint Tripel LeFort al meteen een gouden medaille op de European Beer Star Awards (Duitsland) als beste 'Belgian Style Tripel'.
In 2016 gaan ook de bouwwerken voor een nieuwe brouwzaal van start.
2018
In 2018, 2 jaar na de lancering, wint Tripel LeFort maar liefst 2 gouden medailles!
Tijdens de World Beer Cup 2018 in Nashville, USA, werd Tripel LeFort verkozen tot de beste Tripel wereldwijd. Enkele weken later wint Tripel LeFort ook nog de gouden medaille op de World Beer Awards 2018! (UK)
1892
Op 17 mei 1892 koopt Remi Vander Ghinste in 1892 een woonhuis met bijhorende gebouwen in Bellegem voor zijn 23-jarige zoon Omer Vander Ghinste.
Datzelfde jaar worden de eerste vaten “Ouden Tripel”, het huidige “Vanderghinste Roodbruin”, geproduceerd. Hij verdeelt zijn bier met paard en kar in een straal van 15 kilometer in en rond Bellegem.
Aangezien merknamen toen nog niet bestonden gaf Omer zijn eigen naam aan het bier. “Bieren Omer Vander Ghinste”.
1893
Om zijn bieren te promoten liet Omer Vander Ghinste het opschrift ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ aanbrengen in brandglasramen aan de cafégevels. Een slimme zet, met een onverwacht effect.
1898
In 1898 maakt Omer Vander Ghinste voor het eerst kennis met Marguerite Vandamme, de kleindochter van Felix Verscheure, eigenaar van Brasserie LeFort aan het Plein in Kortrijk. Felix startte die brouwerij in 1854 en leidde ze gedurende meer dan 50 jaar.
Deze brouwerij dankte haar naam aan het Fort van Kortrijk dat op deze locatie stond in de jaren 1600-1700.
1901
Omer & Marguerite waren gehuwd in het jaar 1900. Wanneer een jaar later hun eerste zoon geboren wordt, krijgt hij de naam Omer. (Omer 2)
Zo hoeven de dure glasramen niet vervangen worden wanneer de volgende generatie de brouwerij overneemt. Dit is de start van een familiale traditie waarbij de brouwerij telkens door een Omer geleid wordt.
1911
Toen Felix Verscheure in 1911 overleed, had hij zowel zijn kinderen als zijn schoonkinderen overleefd. Marguerite Vandamme, de echtgenote van Omer, erft de brouwerij en heel wat cafés in Kortrijk. Het brouwen wordt stopgezet en overgebracht naar Bellegem.
Het brouwershuis van de vroegere Brasserie LeFort (aan het Plein in Kortrijk) staat er op vandaag nog steeds.
1914
Door de vele bomardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog, ziet Omer Vander Ghinste zich genoodzaakt om te vluchten naar Parijs. Hij verblijft er in de Rue Des Jacobins, waar het befaamde dominicanenklooster ‘Hospice Saint-Jacques’ gelegen is. Daar doet hij inspiratie op voor het bier ‘Cuvée Des Jacobins’, een 100% foederbier.
1929
Omer 2 was als jonge kerel meer geïnteresseerd in auto’s dan in de brouwerij. Omer en Marguerite trokken naar Leuven om daar hun brouwerij aan te bieden aan Artois zodat hun zoon met de opbrengst de eerste Ford garage in de streek zou kunnen starten.
Zij werden er echter slecht ontvangen, waardoor zij zo verontwaardigd waren dat zij reeds op de terugweg naar Kortrijk beslisten de brouwerij verder te zetten.
Marguerite verkocht al haar bezittingen om in 1929 de nieuwe en moderne brouwerij te kunnen bouwen. Er werd een ‘lage gistingstoren’ opgetrokken die sindsdien de Bellegemse skyline domineert.
Samen met de brouwmeester stelde Omer Rémi een pils op punt die gecommercialiseerd werd onder de naam Ghinst Pils en afgevuld werd in flesjes van 25 centiliter.
1933
In 1933 wordt Omer 3 geboren. Bij het begin van de golden sixties zal hij de leiding van de brouwerij overnemen van zijn vader.
1947
In 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog, wordt een nieuwe brouwzaal ingericht met koperen brouwketels. Dit was noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar Bockor Pils. De nieuwe brouwzaal was in die tijd een van de grootste van de streek!
1964
Omer Jean Vander Ghinste wordt geboren in het jaar 1964 en gaat begin jaren '90 aan de slag in de brouwerij, die hij samen met zijn vader leidt.
1977
Door het grote succes van Bockor Pils, wordt in 1977 beslist om de naam van de brouwerij te wijzigen naar Brouwerij Bockor.
1993
Omer Géry Vander Ghinste wordt geboren in 1993. De familietraditie wordt nog steeds verdergezet, de vijfde generatie staat klaar!
2002
Begin jaren 2000 kennen de fruitbieren een enorme opmars. Om aan die stijgende vraag te voldoen, lanceert de brouwerij de Kriek Max, een kriekbier met maar liefst 25% natuurlijke kriekensappen!
In 2004, 2 jaar na de lancering, wint Kriek Max de gouden medaille op de European Beer Star (Duitsland) competitie.
In 2011 wordt Kriek Max ook nog uitgeroepen tot World's Best Kriek op de World Beer Awards (UK).
2008
Eind 2008 introduceert de brouwerij een nieuw bier van hoge gisting: OMER. Traditional Blond. Dit blonde bier van hoge gisting, met nagisting op de fles is het resultaat van 120 jaar brouwtraditie.
Zowel de naam als het imago van het bier verwijzen naar de oorsprong van de brouwerij en de glasramen waar het allemaal mee begon.
OMER. Traditional Blond sleept al snel enkele gouden medailles in de wacht:
2013
5 jaar nadat OMER. op de markt gebracht werd, stelt de brouwerij haar eerste zwaar bruin bier voor: LeFort. Het is een donker, complex degustatiebier van 10°. Het is een bier van hoge gisting met nagisting op de fles en is een eerbetoon aan Felix Verscheure, oprichter van Brasserie LeFort.
Op de European Beer Star (2014 - Duitsland) wint LeFort een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Strong Ale & brons op de World Beer Awards (2018 - UK).
2014
Om de rijke familiegeschiedenis van de brouwerij in de verf te zetten, wordt Brouwerij Bockor terug omgedoopt tot Brouwerij Omer Vander Ghinste. Dit is de naam die de brouwerij oorspronkelijk droeg en nu, 120 jaar en 5 generaties verder, dus opnieuw draagt.
2016
3 jaar na de lancering van LeFort, voegt de brouwerij een tweede bier toe aan het Brasserie LeFort-gamma: Tripel LeFort. In datzelfde jaar nog wint Tripel LeFort al meteen een gouden medaille op de European Beer Star Awards (Duitsland) als beste 'Belgian Style Tripel'.
In 2016 gaan ook de bouwwerken voor een nieuwe brouwzaal van start.
2018
In 2018, 2 jaar na de lancering, wint Tripel LeFort maar liefst 2 gouden medailles!
Tijdens de World Beer Cup 2018 in Nashville, USA, werd Tripel LeFort verkozen tot de beste Tripel wereldwijd. Enkele weken later wint Tripel LeFort ook nog de gouden medaille op de World Beer Awards 2018! (UK)
en ontvang alle nieuws over onze brouwerij, nieuwe recepten, evenementen,…
Brouwerij Omer Vander Ghinste is een familiale brouwerij die kwaliteitsbieren brouwt volgens authentieke recepten, op traditionele wijze maar met toepassing van de modernste technieken.
© 2024 Omer Vander Ghinste