Ypra HOPPY BLOND Fles 33cl+Glas-2024-web

Ypra

Hoppy Blond

Alcoholvolume: 6%

Aanbevolen schenk temperatuur: 4°C

Inhoud fles: 33 cl

Inhoud vat: 20 L

Smaak: zacht, fris, fruitig en licht bitter

Geur: bessen, citrus, sinaas en pompelmoes

Uitzicht: goudgeel, dunne witte schuimkraag

Ypra Hoppy Blond is een zacht en fris blond bier van hoge gisting, met een lichte bitterheid en fruitige hoptoetsen van sinaas en pompelmoes. Dankzij de hergisting op fles krijgt Ypra Hoppy Blond z’n unieke aroma en smaak.

Ypra Hoppy Blond is het resultaat van de zoektocht naar een evenwichtig en sterk gehopt blond bier waarin de beste eigenschappen van vijf verschillende hopsoorten naar boven komen.

Ypra Hoppy Blond won ondertussen 2 medailles op:

- Zilver op Concours International de Lyon (2024)
- Zilver op World beer awards (2024)

   

Hoppig, blond én Belgisch

een bier met geschiedenis

Ypra is – na OMER. en Tripel LeFort – het derde familiebier van Brouwerij Omer Vander Ghinste. De roots ervan gaan terug naar Ieper, waar Ypra het belangrijkste bier was van de in 1836 opgerichte Brouwerij Vermeulen. De brouwerij bleef actief tot in 1976, toen Charles Vermeulen - vader van Edouard Vermeulen van modehuis Natan - stopte met brouwen en alleen de distributie van bieren en frisdranken werd verdergezet.

Twee familiale brouwtradities

In 2021 kwamen twee eeuwenoude familiale brouwtradities samen: Brouwerij Vermeulen kwam in handen van Brouwerij Vander Ghinste. En dat was niet toevallig. Omer Jean Vander Ghinste, de vierde generatie Omer, is langs grootmoeders zijde verwant met de familie Vermeulen. Samen met zijn neef Edouard sloeg Omer Jean de handen in elkaar om Ypra nieuw leven in te blazen en de familietraditie verder te zetten.

De molen van Brouwerij Vermeulen: een verhaal van onverzettelijkheid

Ypra is een ‘onverzettelijk lekker’ bier, een knipoog naar de vele uitdagingen die door de jaren heen op het pad kwamen van Brouwerij Vermeulen. Het verhaal van de molen naast het kasteel van Elverdinge illustreert het doorzettingsvermogen en de onverzettelijkheid van de familie Vermeulen...

De molen was eigendom van Brouwerij Vermeulen en werd gebruikt om gerst te malen voor het brouwproces. Het kasteel ernaast was echter eigendom van graaf d’Ennetières die in de 19e eeuw maar wat graag de omliggende grond wou kopen. Toen zijn aanbod vriendelijk werd afgeslagen, plantte hij tientallen populieren op zijn grond om de wind van de molenwieken af te nemen. Brouwer Vermeulen reageerde op zijn beurt door de molen hoger te maken. Ook toen de bomen bleven groeien, wist de molen van geen ‘wieken’. Die laatste werden in 1909 weggehaald, waarna de molen voortaan mechanisch werd aangedreven. Zo was de familie Vermeulen de graaf opnieuw te slim af.

Of hoe een authentiek verhaal van een onverzettelijke molen en een onverzettelijke familie vele jaren geleden de kiem heeft gelegd voor het ‘verzetten’ van een zacht en hoppig biertje, genaamd Ypra.

Weetje: Tot op vandaag is Vermeulens molen met zijn 29 meter de hoogste van West-Vlaanderen.

"brewed by omer vander ghinste, designed by natan"

Natan klinkt op Ypra

Bij de herlancering van Ypra kwamen naast twee familiale brouwtradities ook twee vakmannen pur sang samen. Omer Jean Vander Ghinste en zijn neef Edouard Vermeulen, vandaag de bezieler van modehuis NATAN, maakten de cirkel rond. Samen vormen ze een mooie match: Vander Ghinste met een brouwerstraditie van 130 jaar, Natan met een cruciale rol in de uitwerking van het ontwerp van Ypra.