DE MEATBALLS
1 grote ui, 1 teentje knoflook, 2 takjes verse rozemarijn, 2 takjes verse oregano, 800g gemengd gehakt, 1 ei, 1 blaadje verse salie, 4 eetlepels paneermeel, olijfolie, 1 klontje boter, zout, peper
- Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en van de takjes oregano, en neem een blaadje salie. Hak deze verse kruiden heel fijn.
- Stoof de versnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meegaren.
- Doe het gehakt in een ruime mengschotel en voeg het ei, het paneermeel, de versnipperde kruiden en de gestoofde snippers ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met voldoende peper van de molen en zout.
- Rol forse balletjes van het gehakt (bijvoorbeeld balletjes van zo’n 4 centimeter diameter).
- Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan. Kies voor een ruime pan, zodat je alle balletjes in één keer kan aanbakken.
- Bak de gehaktballen zodat ze een smakelijk goudbruin korstje krijgen. Later zullen de balletjes verder garen in de saus.
PITTIGE TOMATENSAUS
1 ajuin, 1 teentje look, een scheutje olijfolie, 1 koffielepel sambal, 2 dunne sneetjes gezouten spek, een scheutje OMER, 1 liter tomatenpulp, enkele takjes rozemarijn, enkele blaadjes basilicum, enkele takjes oregano
- Pel en snij de ui fijn, snij en plet een teentje look.
- Verhit een scheutje olijfolie en bak de uisnippers en look. Voeg een koffielepel sambal toe, de saus mag pittig zijn.
- Snij het gezouten spek in kleine blokjes en laat even meebakken. Blus met een scheutje OMER.
- Voeg de tomatenpulp toe, de rozemarijn, basilicum en oregano, en laat verder sudderen. Laat ook de balletjes sudderen in de saus.
DE PENNE
400 g penne
Kook de penne beetgaar in gezouten water, zoals aangegeven op de verpakking.